Om oss

Liljansskolan ligger i Boda utanför Svärdsjö i Dalarna. Vi är en F-6-skola med ca 50 elever uppdelade i tre klasser: F-1, 2-3 och 4-6. På den här bloggen är det främst eleverna själva som kommer att göra inlägg. Vi lägger upp bilder och skriver om det som händer här i skolan. Tanken är att det både kommer att bli ”veckorapporter” där eleverna berättar om vad som hänt i veckan, samt redovisningar av olika arbeten som de jobbar med.

Vårt mål är att eleverna ska få träna på att skriva olika slags texter, att välja bilder som passar till, att ge positiva kommentarer och att få känna att det finns verkliga mottagare både i skolan och ute i världen. Vi skriver för oss själva, för föräldrar och för andra nyfikna.

I läroplanen betonas att eleverna ska lära sig använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Skolan ska också arbeta för att främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över sin skoldag. Vi vill använda bloggen för att arbeta mot dessa mål. Vi arbetar för att eleverna ska utveckla sin förmåga att formulera sig i skrift, anpassa språket till olika mottagare samt söka, värdera och respektera olika källor. Inom bilden arbetar vi för att eleverna ska utveckla förmågan att kommunicera med bild och skapa egna bilder med hjälp av digital teknik.

De flesta bilder kommer vi att ta själva och de får inte ändras eller delas vidare utan specifikt tillstånd från oss. Vi hanterar rättigheterna från andra upphovsmän enligt de regler som uppges.

Vi är med i tävlingen Webbstjärnan. Vi tycker att vi ska vinna den eftersom vi är en skola som satsar på att utveckla vårt användande av IT på flera olika sätt. Från att vi för några år sedan knappt använde datorer alls har vi köpt in både iPads och bärbara datorer till klasserna och vi arbetar mer och mer med digitala verktyg och integrerar dessa i de flesta ämnen. Vi strävar efter att göra bloggen till en naturlig del i ett arbete om den digitala världen med allt vad det innebär, till exempel källkritik, hur man uppför sig på nätet, hur man kan skapa kontakt med andra människor på ett bra sätt via nätet osv.

Det vi hittills har lärt oss genom vårt arbete med bloggen är bland annat hur givande det är att publicera det man arbetar med på nätet – att man faktiskt kan få respons från alla möjliga håll! Vi lär oss också mer och mer om upphovsrätt, källkritik och om hur man kommunicerar på internet på ett schysst sätt. Vi har också lärt oss om hur man kan bygga upp en blogg eller webbplats. Både pedagoger och elever utvecklar sin IT-kunskap!